Putovanja last minute / Putovanja Maldivi / Putovanja u Egipat / Putovanja u Grčku / Putovanja u Kinu / Putovanja u Njemačku / Putovanja u Tunis / Putovanja u Tursku / Putovanja u Španjolsku / Skijanje Austrija / Skijanje Italija / Skijanje Slovenija

Prijevare i lopovi na putovanjima – krađe i džepari

lopovi i kradljevci na putovanjima - kako se zaštititi

Budite na oprezu dok putujete

Svima je cilj na putovanju odmoriti se i uživati, te zaboraviti svakodnevne brige, barem na kratko. Ali isto tako, na putovanjima, bila ona daleka putovanja, bliska ili last minute putovanja, potrebno je voditi računa o mogućim prevarama, muljažama i lopovima koji samo čekaju da iskoriste vaše neznanje i naivnost da iz vas izvuku što više novaca. Kod nas možete saznati koje su neke od vrsta prevara i kako se zaštititi od njih.

Džepari su jedni od najčešćih vrsta lopova kojih se morate paziti. mogu vas opljačkati bilo gdje, stoga je najbolje držati sve svoje dragocjene stvari poput novčanika ili mobitela na mjestima gdje su vam uvijek dostupni i lako vidljivi, kao što su prednji džepovi hlača.

Obično se nalaze na aerodromima, stanicama za vlakove i u javnom prijevozu poput buseva, tramvaja i vlakova. Obično rade u parovima, tako da vam jedan odvlači pažnju dok vas drugi opljačka bez da shvatite što se dogodilo.

Još jedna od čestih vrsta prijevare su trgovci s lažnom robom. Njih možete pronaći u skoro svakome gradu, a lako ih je prepoznati po njihovim nevjerojatnim cijenama. Uvjeravat će vas da prodaju prave dragulje, luksuzne tepihe ili odjeću od prave kože po tako niskim cijenama da im jednostavno ne možete reći ne. Ljudi tek pre kasno shvate da su kupili lažnu robu a do tada trgovca već odavno nema.

Ponekad se može dogoditi da vam priđe policajac te vas optuži za neki apsurdni prekršaj ili vas optuži za nešto što niste učinili, te od vas tražiti da platite novčanu kaznu na licu mjesta. Riječ je o lažnim policajcima koji iz vas žele izvući što više novaca, te je u takvoj situaciji najbolje odbiti plaćanje kazne na licu mjesta i tražiti “policajca” da vam pokaže svoje dokumente i značku.

Taksisti su još jedna od čestih prijevara na odmorima. Najčešće znaju prevariti turiste tako da preuveličaju svoje cijene ili da vas uvjeravaju da oni znaju najbolji hotel ili restoran u gradu i da bi vas tamo htjeli odvesti. Stoga je najbolje da inzistirate da vas odvede na lokaciju koju vi želite i koristite službene taxi službe.

Zadnja vrsta prevare koja vas može zadesiti su prodavači razne robe s prenapuhanim cijenama, koji vas procijene od trenutka kada uđete u njihov dućan. Isto tako će vas pitati odakle ste, te prema vašem odgovoru još povećati cijenu, pogotovo ako ste iz neke razvijenije i bogatije zemlje. Ova vrsta prijevare se može naći kao otiđete u daleke zemlje na putovanje u Kinu ili putovanje u Egipat.

S njima možete se probati cjenkati, ne odustajati od svog maksimalnog iznosa koji bi ste željeli platiti za neku robu, a ako je trgovcu cijena neprihvatljiva, otići iz dućana.

Neke korisne savjete možete pročitati na temu prevare na putovanjima  , prednosti putovanja za dvoje

2 thoughts on “Prijevare i lopovi na putovanjima – krađe i džepari

  1. Pingback: Prednosti – putovanje u dvoje | putovanja lastminute

  2. Pingback: Prednosti samostalnog putovanja – solo na put | putovanja lastminute

Leave a comment