Sjeverni Cipar

Sjeverni Cipar – putovanja

Pješćana plaža Karpass Peninsula Sjeverni Cipar

Pješćana plaža Karpass Peninsula Sjeverni Cipar

Pod Sjeverni Cipar se smatra sjeverno istočni dio otoka Cipra, zvan još i Turska Republika Sjevernog Cipra. Nalazi se u južnom dijelu Sredozemnog mora, te je dio trećeg najvećeg otoka na Sredozemnom moru, koji će svojom ljepotom privući mnoge turiste na svoje obale.

Klimatski uvjeti Sjevernog Cipra su tipični za Sredozemno podneblje. To bi značilo da se temperature zraka kreću od 10 do 15°C u zimskim razdobljima, te od 30 do 35°C za vrijeme ljetnog razdoblja. Uz ugodne temperature, mali broj oborina i topli zrak čine ovu zemlju veoma atraktivno mjesto za putovanje tijekom ljetnih praznika.

Postoji nekoliko načina kako možete organizirati svoja putovanja na Sjeverni Cipar, te se vama ostavlja na izbor na koji način želite putovati. Najlakši i najbrži način je avionom preko neke od mnogobrojinh avio-kompanija. Sa avionom imate izbor ići preko Turske, ili sletjeti na otok Cipar, te pomoću taksija odvesti se do područja Sjevernog Cipra. Uz avion, na raspolaganju su vam mogućnosti poput brodova ili automobilom, samo što u slučaju da putujete automobilom, morati ćete ići na trajekt kako bi ste mogli stići na otok.

Službeni jezik kojim se priča u Sjevernom Cipru je turski jezik , ali velika većina lokalnog stanovništva zna veoma dobro pričati engleski, pogotovo u većim trgovinama, hotelima i državnim ustanovama, tako da ne bi ste trebali imati problema sa komunikacijom, te ćete s lakoćom moći pronaći nešto što tražite ili naručiti.

Neke od aktivnosti koje vam se preporučuju dok ste na Sjevernom Cipru su ronjenje i golf. Istražite bogat morski svijet prepun predivne i zanimljive morske flore i faune uz obale, ili ako ne volite ronjenje, možete se okušati u golfu na suvremenim i kvalitetnim golf terenima, koji se protežu na stotine metara.

Pošto je većina lokalnog stanovništva Turskog podrijetla, mnogi od njih su muslimanske vjere, ali za razliku od Turske, ne pridržavaju se rigorozno vjerskih pravila. To znači da možete normalno konzumirati alkohol, te da se žene smiju oblačiti kako žele bez ikakvih posljedica. S time na umu, preporučeno je da ne vrijeđate ili ismijavate njihovu religiju, jer bi se stanovnici mogli uvrijediti.

Za većinu svijeta, Sjeverni Cipar pripada ostatku Cipra, te njih dvoje računaju kao jednu zemlju, dok neovisnost Sjevernog Cipra je za sada jedino javno priznala Turska.

Zbog toga, Cipar je podijeljen na dvije strane, na jednu na kojoj pretežito žive grci, te sjevernu na kojoj je većinom tursko stanovništvo. Zbog toga ponekad se mogu pojaviti zakonske poteškoće, ali one su rijetke te ih je moguće bez većih poteškoća riješiti.

Na kraju, kad se sve zbroji i oduzme, Sjeverni Cipar je veoma privlačna turistička lokacija, gdje se na prekrasnim plažama možete opustiti i uživati, te nakratko zaboraviti na brige modernog svijeta.

Ako ste ikad željeli provesti miran i opušten odmor, predlažemo vam da posjetite Sjeverni Cipar i odmorite se kao što se niste nikad do sada.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s